Erwtensoep

Dit is de echte, originele erwtensoep geliefd bij iedereen, vooral bij ouderen. Gemaakt met gedroogde spliterwten en gekookt met smaakvolle ham, is split erwtensoep. Geweldig en heerlijk om de restjes te bewaren en dan opnieuw te eten op een andere dag. Erwtensoep is de perfecte stevige wintersoep om je familie te dienen, want het is zo makkelijk te maken en zo lekker! Bijna elke familie ziet deze soep als een all-time troostmaaltijd op een koude winteravond. Je kunt van deze soep genieten met verschillende soorten van deze soep. De keuze is aan jou om te maken. Je hebt ook een heerlijke vegetarische versie van deze soep, vol met groente en nog steeds overheerlijk.

Geschiedenis van de erwtensoep

Erwtensoep wordt al sinds jonge leeftijd gegeten en dankzij de warmte, hoge voedingswaarde, niet al te lange bereidingswijze en goedkope ingrediënten maakt het deel uit van de keuken in veel verschillende culturen. De soep wordt gemaakt van gedroogde erwten die zelfs in de kleur kan variëren van geel tot grijsgroen, afhankelijk van de smaak en culturen kunnen de ingrediënten veranderen. Wat voornamelijk voorkomt is dat er varkensstaart bij wordt gedaan, dit kan natuurlijk verschillen per mens qua smaak. Ook zijn verschillende kruiden of toppings er erg lekker in. Variatie is altijd goed! In Groot-Brittannië wordt "Pease" gebruikt als de enkelvoud en meervoudsvorm van het woord erwt. Erwtenstamppot was een eiwitrijk voedselbestanddeel en het was gemakkelijk om gedroogde erwten te bewaren. Vóór de negentiende eeuw was dit een ideaal voedsel voor zeelieden om te koken met zout varkensvlees, dat de oorsprong werd van erwtensoep.

De negentiende-eeuwse literatuur verwijst meerdere keren naar het eten van erwtensoep als een eenvoudig voedsel voor boeren en een teken van armoede:

Gespleten erwtensoep in Duitsland is ook heel gebruikelijk, met vlees zoals spek, worst of gerookt varkensvlees en geserveerd met een donker roggebrood.
"Snert" is de Nederlandse versie van erwtensoep. Het is een dikkere stoofpot van spliterwten, varkensvlees en verschillende groenten. In de winter serveren veel eettentjes hete "snert" als een stevige snack langs bevroren kanalen en meren voor skaters.
In Polen is erwtensoep het populaire voedsel dat in het leger moet worden geserveerd, omdat het voedzaam, goedkoop is en gemakkelijk is om voor grote hoeveelheden te bereiden. Er wordt gezegd dat erwtensoep bij de militaire dik genoeg is om een lepel rechtop te houden.

Hoofdgerecht

4 personen
15 minuten bereidingstijd 1 uur kooktijd

  • 1 liter water
  • 1 knolselderij
  • 250 gram spliterwten
  • 1 wortel
  • 2 dunne preien
  • 25 gram verse selderij
  • 1 eetlepel zout
  • 1 fijne rookworst

Adverteerders